Burgers Zoo

Koninklijke Burgers’ Zoo is een modern dierenpark dat ligt in een bosrijke omgeving ten noorden van de stad Arnhem. Bezoekers gaan op een avontuurlijke reis door de meest uiteenlopende natuurgebieden ter wereld. Op een totale oppervlakte van maar liefst 45 hectare is het dierenpark overzichtelijk ingedeeld in zeven thematische gebieden: Bush, Desert, Ocean, Mangrove, Safari, Rimba en Park. In de Bush maken gasten als ware ontdekkingsreizigers kennis met de flora en fauna van het tropisch regenwoud: een mysterieuze, kleurrijke wereld waar aardvarkens, otters, kaaimannen, capybara’s, tientallen vogelsoorten, reptielen, amfibieën en vissen in grote vrijheid leven temidden van duizenden, vaak zeldzame tropische plantensoorten. Jaarlijks wordt 25.000 kilo plantenmateriaal gesnoeid: een hoeveelheid die in één jaar terug groeit!

In de Desert voert de reis door de Sonora- en Mojavewoestijnen in het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico. Hier leven giftige diersoorten als ratelslangen, gilamonsters en schorpioenen. Ook pekari’s en dikhoornschapen voelen zich hier thuis, net als diverse vogelsoorten en talloze andere dieren. Canyons, puinhellingen, droge rivierbeddingen, reuzencactussen, agaves en ocotillo’s domineren dit fascinerende landschap.

In de Ocean maakt de bezoeker een droge duik door de enorme soortenrijkdom van het tropisch koraalrif. In de lagune zwemmen koraalvlinders, pijlstaartroggen, doktersvissen en anemoonvissen de duikers tegemoet. Op en rond het koraalrif leven murenes, diklipvissen, gitaarroggen en vleermuisvissen. Plotseling staan we op de rand van het koraalrif en zien we vanuit de grote, wijde oceaan haaien op ons afkomen en weer in de diepte verdwijnen. We komen weer aan land via de steigers van een haven, waar gracieuze adelaarsroggen en ontzagwekkend grote pijlstaartroggen sierlijk over de hoofden lijken te zweven.

In de Mangrove maken we kennis met het tropisch zoutwater vloedbos en het tropisch droogbos van het Midden-Amerikaanse land Belize. Burgers’ Zoo beschermt al ruim dertig jaar samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama Zoo een natuurgebied van ruim 400 vierkante kilometer in Belize, waar de Mangrove een ambassadeur voor vormt. Tientallen vlinders en wenkkrabben, maar ook mangrovekwallen, cichlides en zeekoeien voelen zich thuis in deze bijzondere, vaak ondoordringbare natuurgebieden langs tropische kusten.

In de Safari strekt de savanne zich uit voor zover het oog reikt. Hier leven de grote Oost-Afrikaanse grazers, zoals giraffen, zebra’s, verschillende antilopen en neushoorns. Natuurlijk zijn er eveneens verblijven aangelegd voor grote roofdiersoorten als leeuwen en cheeta’s. Het gesnater van de parelhoenders, het rumoer van de sierlijke pelikanen en de statige loop van de kraanvogels maken de Afrikaanse belevenis compleet.

In de Rimba zijn grote diersoorten te spotten die voorkomen in het oerwoud van Maleisië. Tijgers, beren, herten, runderen, varanen en slangen kennen vaak indrukwekkende afmetingen. Apensoorten als gibbons, laponders en langoeren vormen met hun charismatische uitstraling, atletische capriolen en vaak actieve gedrag een lust voor het oog.

In het Park leven indrukwekkende dieren als olifanten, stokstaartjes, maki’s, panters, neusberen, chimpansees, gorilla’s en diverse vogelsoorten in zeer ruimtelijk aangelegde verblijven waarbij zoveel mogelijk met natuurlijke barrières als grachten, hoogtes en dieptes is gewerkt. Dankzij de zorgvuldig aangelegde beplanting biedt het Park een bosrijke, zeer afwisselende en vaak ook schaduwrijke wandeling door de natuur.

 

Sfeerimpressie