Ecomare

Ecomare biedt veel mogelijkheden voor een leuke schoolreis. Naast een bezoek aan Ecomare, kun je kiezen uit een gevarieerd aanbod van buitenprogramma’s, op niveau van basisonderwijs, voortgezet onderwijs, of hoger onderwijs.
Onder leiding van deskundige medewerkers van Ecomare maken leerlingen op een actieve manier kennis met de natuur en cultuur van het Werelderfgoed Waddenzee.

Basisonderwijs
Actief buiten bezig zijn met de hele klas. Ecomare biedt vele mogelijkheden voor een leuke schoolreis. Beleef de natuur van het wad, het strand, het bos, de duinen, of de kwelder met al je zintuigen! Ontdek zelf wat de Texelse natuur ons te bieden heeft, door het doen van verschillende opdrachten, spelletjes, vissen, struinen of juist even genieten van de stilte.
Voor elke leerling een leuke natuurbeleving.

Ecomare maakt leren leuk!

Oog in oog staan met een bruinvis. Zeehonden zien van heel dichtbij. Platvissen opsporen of krabben tellen. Ecomare onthult de geheimen van de Noordzee, de Waddenzee en de Texelse natuur. Voorafgaand aan het bezoek kunnen schoolgroepen een gratis introductie boeken. De groep wordt ontvangen door een educatief medewerker die leerlingen op interactieve wijze voorbereidt op het bezoek. Leerlingen kunnen vragen stellen en ook voorwerpen aanraken! Hoe zacht is de vacht van een zeehond en hoe scherp zijn z’n tanden? De introductie duurt een half uur. Vervolgens verkennen de leerlingen Ecomare onder begeleiding van hun eigen leerkrachten, met behulp van educatieve kraskaarten. Deze kraskaarten zijn beschikbaar op verschillende niveaus. Een introductie is gratis, tijdig reserveren is noodzakelijk.

Wadprogramma

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alleen een grote moddervlakte, maar de wadbodem bruist van het leven! Op verschillende manieren gaan we op zoek naar dieren op en in het wad. Door lekker zelf bezig te zijn met netjes, hengels en handen ontdekken leerlingen wat dit natuurgebied zo bijzonder maakt.

Strandprogramma

Ga als een echte jutter op zoek naar aanspoelsels en ontdek wat er te vinden is op het strand en wat er leeft in zee. Achter elk voorwerp schuilt een verhaal! Met een groot sleepnet gaan we op zoek naar dieren van de zeebodem. Dit kornet wordt het water ingebracht, waarna de leerlingen het voorttrekken langs de waterlijn. Het binnenhalen van het net is altijd een spannend moment! De vangst wordt niet alleen besproken en bekeken. Wie durft er een levende krab of garnaal vast te houden? Na afloop zetten we de dieren weer terug in zee.

Slufterprogramma
Ga mee op ontdekkingstocht en ontdek zelf wat de zee met het landschap doet! Door verschillende opdrachten beleven we de Slufter met zijn bijzondere plantengroei letterlijk met alle zintuigen. Wat de Slufter extra leuk maakt, is dat je niet op de paden hoeft te blijven. Lekker van de duinen springen of natte voeten krijgen in de geul. Met duwnetjes gaan we op zoek naar de dieren die in het water leven.

Overleven in het bos

Stel, je springt met een parachute uit een vliegtuig om te voorkomen dat je neerstort en je belandt op een onbekende plek, midden in de natuur. Als groep moet je zien te overleven, met alles wat je op dat moment bij je hebt: de parachute, wat touw, een blik…. Opeens ben je helemaal afhankelijk van het bos en van elkaar! Bedenk aan de hand van actieve opdrachten met je groepje een overlevingsplan en probeer dit plan ten uitvoer te brengen. Hoe blijf je warm? Hoe blijf je droog? Hoe kom je aan eten en vooral, aan drinken?

Vogelprogramma (vogels & wad)

Wel eens met het vliegtuig op vakantie geweest in een ver land? Voor zo’n reis is een volle tank brandstof nodig. Hoe doet een trekvogel dat? Trekvogels vliegen duizenden kilometers per jaar. Waar halen ze de energie vandaan? Ontdek hoe trekvogels komen bijtanken op het wad. Bespied ze met een verrekijker en ontdek wat de Waddenzee tot een onmisbaar Werelderfgoed maakt. Kruip in de huid van een trekvogel ga zelf op zoek naar wat er in de wadbodem leeft. Met vingers als, of met duwnetjes, emmers en wadgreep. Ervaar het unieke wadgevoel als we gaan lopen over de bodem van de zee! 

Bezoek Ecomare op Texel en steun het behoud van de Waddenzee!

 

Sfeerimpressie